2014-11-03 14:04:46• hírek • Kocsis Zoltán

Havasalföld és Moldova dönti el az ország sorsát

A Központi Választási Iroda legújabb eredményei szerint a szavazatok 98,3%-os feldolgozottsága után Victor Ponta a voksok 40,33%-át gyűjtötte be, míg Klaus Iohannis 30,44%-nál tart. Az, hogy a PSD és az ACL jelöltjei jutottak a második körbe, nem meglepetés. Érdekes azonban megvizsgálni kicsit, földrajzilag miként rajzolódtak ki az erőviszonyok.

Kijelenthetjük: Klaus Iohannis megnyerte Erdélyt, de másutt esélye sem volt! A Mediafax.ro hírügynökség adatai szerint ugyanis Nagyszeben korábbi polgármestere szinte minden erdélyi megyében az élen végzett - Szatmár megyében is. Kivételt képez ez alól egyrészt Hargita és Kovászna, ahol Kelemen Hunor végzett az élen 50,41% illetve 62,97%-kal (ám mindkét megyében Iohannis jobban szerepelt, mint Ponta) valamint Hunyad. Ez az egyedüli erdélyi megye ugyanis, ahol Ponta végzett az élen, nem is kis különbséggel: a PSD jelöltje 43,59%-ot szerzett Iohannis 31,64%-ával szemben.

Erdélyen kívül viszont Iohannis labdába se rúgott: Havasalföldön és Moldovában ugyanis Ponta mindenütt jelentős előnnyel nyert! A legkisebb különbség Konstancában volt, ám a PSD jelöltje ott is közel 8%-kal nyert...

Érdekes lehet az első kör eredményeit a legutóbbi, 2009-es elnökválasztással összevetni. Egyrészt, akkor 54,37%-os volt a részvételi arány, szemben a vasárnapi 53,16%-kal. Öt esztendővel ezelőtt a PDL-és Traian Basescu az első fordulóban csak minimális előnnyel vezetett a PSD-és Mircea Geoana előtt: 32,44% illetve 31,14%-ot értek el. Ennek ellenére a második fordulóban meg tudta tartani előnyét és ezzel együtt elnöki tisztségét is. Az RMDSZ jelöltjeként Kelemen Hunor akkor 3,83%-ot ért el....

És ha már összevetés. Érdemes megnézni, miként alakult a PSD népszerűsége az elmúlt két évben. Amíg a 2012-es parlamenti választásokon - igaz ugyan, hogy az USL tagjaként, ám mégiscsak a pártszövetség zászlóshajójaként - a szavazatok 60%-át szerezte meg, addig ugye Ponta most közel húsz százalékkal kevesebbet kapott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: